/   realestate-europa.com   / Crnogorski  

2019-09-15 06:34:11

UĆERIVAČ ZORTA (1)

Prije sedam ili osam mjeseci dvojici mafijaša iz Vesti obećao sam knjigu i milo mi je što sam, skupa sa Šekijem, ispunio obećanje, a još milije što nisam umro prije no smo je završili. Kad smo je počeli pisati, Goveče Sa Krštenicom je reklo: “Nenka pinšnu šta honće! Ko jenbe Ponbjedu!“ Slično se izrazio i kad je Kusovac počeo u Pobjedi objavljivati feljton “Kako je nastala medijska imperija“. Od naše knjige koja bi, da nema tog feljtona, bila upola tanja, Žeki sad vrišti ko Damjanov Zelenko. Uzdao se u svoju neprobojnu glupost kao u Mažino-liniju, ali mi smo je zaobišli, umjesto da je probijamo.

Željko Ivanović, zvani “Goveče Sa Krštenicom” -tako ga u nazivaju u romanu“Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) autora Marka Vešovića i Šekija Radončića)

Kad god završim knjigu, nahrupi praznina koja me može ubiti, ali ima i utjeha: pobijedio sam u trci sa smrću. Danas bolje no ikad poimam Manove riječi: “piščeva zadaća je vanljudska, pa i neljudska“, a kao jedan od dokaza da se, po završetku knjige, vraćam onom ljudskom u sebi, svejutro mi se vrzla po glavi jevrejska poslovica: “Bog nije mogao biti na svakome mjestu pa je zato stvorio majke“. Ko će ko Jevreji!

No kad sam u Pobjedi pročitao da Vesti tvrde: “Lutrija i Džek pot godinama posluju pod privilegovanim uslovima“, zaboravio sam Jevreje i pripovratio se Kesedžiji. Kad zbori o poslovanju pod privilegiranim uslovima, treba mu vjerovati, jer to pouzdano zna, i bolje se no i jedan mrzilac Mila Đukanovića razumije u privilegirano poslovanje: da bi se osjećao manje ugroženim diktaturom, s tim antirežimlijom Milo je osnovao CKB đe su godinama mlatili milione poslujući privilegirano, ali mu je to izlećelo iz glave, uljego u godine, ne more se zadovijek, rekla bi Darinka, pa smo ga našom knjigom podsjetili na dijelove njegove biografije koje je pojela mačka.

Ali što Kesedžija bjesni, što ne pusti i druge da vide kako je kad posluješ pod privilegiranim uslovima, đe piše da samo Kesedžija ima pravo na to? Kako da ih pusti kad, bolje no iko, lakomi Kesedžija zna koje su to pare.

Šta – lakomi? Kesedžija nije čoek već bezdanja jama, pa smo ga nazvali Nezajaz, nadimak posuđen iz romana “Gargantua i Pantagruel“ u kojem junaci imaju samo nadimke, a jezik mu je tako primitivan, vulgaran, brutalan da se, kad ga čitam, moram stiđeti kao što se Goran Danilović, fašista i Kesedžijin kolumnista, stidio kad je čitao naš tekst o Šerbu Splačini, ali prostorječje mu ne smeta da bude jedan od najvećih evropskih romana. Ako nas optuže da smo u epu Miško Kesedžija i njegove bize prepisivali Rablea, unaprijed priznajemo: jesmo ga prepisivali, jer smo postmodernisti, ali, ako mislite da drugi postmodernisti mogu serbez prepisivati, a da nas dvojicu, zbog iste rabote, treba raspeti na krst, to nije ni čojski ni sojski.

Regovanje Lutrije Kesedžija nije objavio: kad bi objavljivao demantije svih izmišljotina kojim prosvećuje i usrećuje čitatelje, ne bi mu ostalo ni pola Vesti za nova laganja. Zatim je iz Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) stigao u Vesti zahtjev da se “saglasno Zakonu o medijima“ “objavi tekst pjesme“ čiji početak moram navesti: “Jesi čuo najnoviji vest, jok bre / umreli Đudinci Rajka na kamenitu ćupriju / umreli ga triput u leđa jebote, ‘ajde, jebote, ‘ajde, jebote, ‘ajdeee / Etno geto, etno getooo / Jednu tužnu priču, crna zemlja krije, / u krčmi na uglu, nema gi da pije, / ostade nam Rajko, večiti neženja, / ne bi mladoženjaaa“. Evo i jedan refren: “Rajko Kokorajko / ubiše ga majko / ubiše ki zeca / nema koj da jeca. / Ne obijaj, sine, kola i trafike / na pijacu pojdi, prodavaj paprike / al’ ta glava luda imala je muda / da napravi čuda“.

Ilustracija

Potom je Kesedžijin hrt Slavko Radulović poslao UPIS-u ovo pismo: “Poštovana gospođo Čolović, molim da mi do kraja radnog dana odgovorite na sljedeća pitanja: 1. Da li ste Vi autor nepotpisanog reagovanja (pjesmice) koje je sinoć sa mejl adrese Udruženja priređivača igara na sreću upućeno novinarima ‘Vijesti’ Rajku Miliću i Zdravku Vučiniću?  2. Ako ste autor, da li Vas je i ko podstrekavao da pošaljete reagovanje koje obiluje uvredama i prijetnjama na račun dvojice novinara? 3. Ako pak Vi nijeste pisali saopštenje, ko je to učinio, da li Vi, kao predsjednica Udruženja, stojite iza sadržaja reagovanja?  4. Ko su sve članovi Udruženja i da li su svi stali iza pomenutog saopštenja?“ Bio bi grijeh ovo ne sačuvati za povijest naškog beščašća: ova izlučevina se ubila za laboratorijsku analizu: u njoj se pod uvećalom odmah vidi virus od kojeg boluje Kesedžija.

Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) (164): Pomahnitali hajkači (7)


aktuelno.me
kesedija njegove aktuelno bize esej montenegrinskom zorta vesti udruenja nije jedan koje
User comments